Fastighetens historia
Fastigheten tillhör Östra Förstaden som ligger mellan Nissan och Järnvägsstationen i Halmstad. Stadsdelen växte fram i samband med järnvägens ankomst under sista delen av 1800talet. Här finns en ovanligt enhetlig bebyggelse, som konsekvent ansluter till det sena 1800-talets stadsplaneidéer. Området var något av Halmstads representativa fasad mot yttervärlden, representerad av järnvägen, den tidens revolutionerande kommunikationsmedel, och hamnen.
En stadsbeskrivning från 1908 skildrar området så här: Stadens mest fashionabla och storstadsmässiga del är den östra förstaden där under de senaste åren byggnadsverksamheten gått fram i den stora stilen. Här har också de största engrosaffärerna sina kontor, varjämte den viktigaste delen av hamntrafiken är hit förlagd, detta naturligtvis på grund av centralbangårdens närhet. Östra Förstaden gör med sina breda, delvis trädplanterade avenyer, sina storstilade byggnader, och sin alltigenom moderna prägel ett ståtligt intryck av det Halmstad som kommer.
De flesta kvarteren har ett kompakt och slutet byggnadssätt med framför allt högklassiga bostadshus med representativa fasader. Husens individuellt utformade fasader olika stilar samt material och den varierande profil som taklinjerna utgör, gör området rikt på omväxlande synintryck. Det rika skuggspelet i fasaderna förstärks sommartid ytterligare av trädens lövverk.
Rudan 3, Kungsgatan 3 och Kaptensgatan 6, består av femvånings bostadshus som täcker hela östra delen av kvarteret Rudan. Rudan 3 blev färdigbyggd 1906. Byggnaderna uppfördes i den nya jugendstilen efter ritningar av arkitekten P. L. Håkanson. Tidstypiskt for jugendstilen är bl a det organiska vegetativa draget, som kommer fram t ex i takfotslinje, kraven på hantverksmässig kvalitet, funktionsduglighet och oförfalskad materialverkan. Jugendarkitektur har kallats något så vackert som musik i sten, där varje detalj är underordnad en grundläggande idé.
Grunden är av granit, sockeln av sandsten och muren är av fasadtegel med mjuka rundade frontespiser. Byggnaden har torn, krönta av olikformade huvar, anspelande på en medeltida borg. Huset kallas i folkmun ibland för ”Vasaborgen”. En monumental portal åt Kungsgatan är flankerad av unika kvinnomasker. Den är ett gott exempel på jugendstilens arkitektuppfattning.
(Ur S. Hjortzberg, 2000, Åren 1907-2000. Rudan 3 Halmstad Kungsgatan 3/Kaptensgatan 6 – Ett kulturarv värt att vårda…)